צוות הריפוי בעיסוק מתמקד בשיפור עצמאות התפקוד של הילד במטרה לספק כלים ומיומנויות אשר יאפשרו לו להתמודד עם דרישות החיים. מקצוע זה בא לספק התערבות המאפשרת לפתח או לשחזר מיומנויות חברתיות, מיומנויות משחק ועבודה ויכולות למידה התואמות את גילו. המטרה היא להביא את הילד לתפקוד ועצמאות מרביים בהתאם ליכולותיו ולמוגבלויותיו.
אמצעי הטיפול
מגוון אבחונים, חדרי טיפול מותאמים, מטבח טיפולי, גינה טיפולית, חדר להכנת סדי ידיים, חדר מציאות מדומה, מעבדה ביומכנית, ומרחב חדשנות המאפשר התאמה ייחודית של אביזרי עזר לכל מטופל. בנוסף, אחראי צוות הענף על תחום הטכנולוגיה השיקומית והתאמת ציוד ואביזרי עזר כמו כסאות גלגלים, מושבי בטיחות ועזרים נוספים.
כל ילד אשר מגיע לאלי"ן עובר הערכה ואבחון והמרפאה בעיסוק מתאימה לו תכנית טיפול ייחודית לו. הטיפול מתייחס למרכיבים תחושתיים, מוטורים, קוגניטיביים והתנהגותיים. המרפאה בעיסוק תתייחס לצרכיו השונים של כל מטופל ולפיהם תתאים אביזרים מיוחדים שיסייעו לקידום תפקודו במגוון רחב של תפקודים- משחק, ציור וכתיבה, אכילה, הלבשה ועוד. כמו כן ישנה התאמה של תוכנה וחומרה לצורך תפעול מחשב, אייפד וטלפון חכם כאמצעי למשחק, כתיבה ותקשורת.
בשנים האחרונות פותח באלי"ן חדר מציאות מדומה וגיימינג המשרת גם הוא את המטופלים בריפוי בעיסוק. השימוש במערכות מציאות מדומה נועד לקדם דרך אמצעי טיפול ייחודיים אלו את המטרות הטיפוליות ולהנגיש גם לילדים עם נכויות מורכבות את עולם הגיימינג והמשחק הוירטואלי.
השירותים הניתנים
- תכניות השאלה של ציודים ייחודיים כגון: כסאות ממונעים, משענות ראש, מושבי בטיחות ייחודיים, סדים למרפק ועוד
- מתן הדרכה וייעוץ מקצועי להורים מעי"ן - מרכז עזרים לילדים ונוער
- צוות מקצועי בתחום נסיעה בטוחה אשר מדריך הורים ומוסדות לחינוך מיוחד בנושא של נסיעה בטוחה לילדים עם צרכים מיוחדים.
- מתן המלצות לרכישה והתאמת ציוד מחשבים וטכנולוגיה מותאם למטופל.
- המלצות לשינוי דיור על פי תוכניות בינוי.
- חדר מציאות מדומה
מציאות מדומה
שימוש במערכות מציאות מדומה בשיקום ילדים הינו כלי ייחודי להערכה וטיפול המעורר מוטיבציה והופך את הטיפולים למהנים ומאתגרים. טכנולוגיות של מציאות מדומה מאפשרות הזדמנויות להתנסות במגוון משחקים המדמים מרחבים וירטואליים ומאפשרים התאמה אישית לכל מטופל. באמצעות התנסות במשחקי מציאות מדומה, מטופלים יכולים לחזק גפיים עליונות ותחתונות ולתרגל כוח, סבולת ושיווי משקל. כמו כן הם יכולים להגדיל את טווחי התנועה, ולשפר מהירות ודיוק בתנועה. המערכות הטיפוליות של VR יכולות לתעד את הנתונים וכך גם לראות את השיפור בתפקוד של כל מטופל. בחדר קיימות מגוון מערכות ייחודיות אשר חלקן באות מעולם הפנאי והגיימינג ונמכרות בחנויות רגילות כמוצר ביתי וחלקן הן מערכות אשר פותחו באופן מיוחד כמערכות שיקומיות והן מורכבות יותר ונמצאות בשימוש במרכזי שיקום.
חלק מהאתגר שמלווה אותנו בטיפולים הוא להנגיש את המערכות האלו לשימוש גם בקרב ילדים עם נכויות מאד מורכבות. חלק מהילדים מצליחים להפעיל את השלטים השונים וחלק אינם מצליחים לעשות זאת ועבורם נדרשת התאמה של אמצעי ההפעלה. אחת המערכות המונגשות היא האקס בוקס של מייקרוסופט שבעזרת קונטרולר מאפשר הפעלה של המשחקים עם מתגים חיצוניים המחוברים לשלט.
המרכז להנגשת מחשבים
המרכז להנגשת מחשבים עוסק בהתאמת חומרה ותוכנת מחשב לילדים ובני נוער עם צרכים מיוחדים. ההתאמה נעשית מתוך מטרה שיקומית על מנת לאפשר לכל ילד נגישות למחשב למרות מוגבלותו ועל מנת לשפר יכולות למידה, כתיבה, תקשורת משחק ופנאי. ביחידה מגוון רחב של ציוד ואביזרי מחשב מהמתקדמים בארץ ובעולם.
פרויקט השאלת סדים למרפק
למחלקת שיקום ולמרפאות באלין, מגיעים ילדים ובני נוער לאחר חבלה טראומטית למרפק, לרוב לאחר נפילה. טרם קבלתם לאלין, הם עברו ניתוח וגיבוס המרפק. לאחר הסרת הגבס ישנם קיצורים בטווחי התנועה של המרפק הן בכיפוף והן ביישור. הם מקבלים טיפולי ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה בקהילה לצורך חיזוק ושיפור טווחי התנועה. לעיתים, לאחר מספר שבועות וחודשים של טיפולים בקהילה, ישנם עדיין קיצורים בטווחי התנועה במרפק.
מטופלים המגיעים לאלין לאחר שבר במרפק עם הגבלה בטווחי תנועה של המרפק זקוקים למתיחה ביישור מקסימלי ובכיפוף מקסימלי בפרק לפרקי זמן ממושכים. ההמלצה הטובה ביותר במקרים אלה הינה התאמה של סד דינמי למרפק אשר ניתן לקבעו ליישור או לכיפוף בהתאם להמלצת המטפל. כמו-כן, ניתן לשנות את מידת הטווח בהתאם לשינויים החדשים בכיפוף או ביישור. הסד אשר מומלץ על-ידי אורטופדים הינו סד מסוג JAS המשווק בארה"ב ואינו משווק בארץ. זהו סד דינמי אשר ניתן להתאימו בצורה קלה ומהירה לטווחי התנועה הקיימים והמשתנים של המטופל במפרק המרפק.
באלי"ן משאילים למטופלים עם הגבלה בטווחי תנועה של המרפק, סד דינמי מסוג זה בו יוכלו להשתמש בכל שעות היממה. השימוש בסד מאפשר מתיחה בטווח תנועה של כיפוף או יישור בהתאם להמלצת המרפאה בעיסוק המטפלת, כדי לאפשר עבודה אינטנסיבית משמעותית יותר ולהגיע לשיפור בטווחי התנועה במידה רבה יותר.