המרכז לשיקום אכילה בבית חולים אלי"ן מרכז את הטיפול בתינוקות ובילדים הסובלים מבעיות אכילה ומתאים לכל ילד את הטיפול הנדרש תוך הקפדה על זמינות, רגישות ומקצועיות.
המרכז מאבחן ומטפל בתינוקות וילדים עם הפרעות אכילה ומגוון ליקויים כמו שיתוק מוחין, מחלות עצב-שריר (נוירומוסקולריות), מחלות לב, פגים, בעיות התפתחותיות ללא אבחנה מבדלת.
האבחון והטיפול הינם בגישה רב צוותית וכוללים את התחום הרפואי, ההתפתחותי, התפקודי, הרגשי והתזונתי.
כחלק מהמרכז לשיקום אכילה והאכלה, פועלת מרפאת אכילה והאכלה, הכוללת: רופאת ילדים מומחית בבעיות אכילה, האכלה והנקה, קלינאיות תקשורת, פסיכולוגית התפתחותית, תזונאית, פיזיותרפיסטים ומרפאות בעיסוק.
גמילה מהזנה חליפית
צוות המרכז מאבחן תינוקות וילדים הניזונים בהזנה חליפית, שוקל אפשרות של גמילה ומלווה את המשפחות במהלך הגמילה מהזנה חליפית באשפוז בבית חולים אלי"ן.
צוות המרכז עומד לרשות אנשי הצוות וההורים, במטרה להביא את הילדים לגמילה בזמן הנכון ביותר ובצורה הטובה ביותר.
משפחה המעוניינת להגיע להערכה לקראת גמילה של הזנה חליפית, מוזמנת להגיע למרפאה לשיקום אכילה באלי"ן. לאחר הפגישה הראשונה הצוות ילווה את המשפחה בהדרכה ובהכנה לקראת הגמילה.
בהמשך, התינוק \ילד מוזמן עם אחד מההורים לאשפוז במשך שלושה שבועות לקבלת טיפול אינטנסיבי במטרה להגיע לאכילה דרך הפה באופן מלא.
הניסיון הרב של צוות המרפאה מבטיח לכם תמיכה מקצועית והצלחה בתהליך. למידע נוסף בנושא לחץ כאן.
אנו מאמינים כי על מנת ליצור פתרון כולל עלינו לשלב את המשפחה בצורה אקטיבית בתהליך הטיפולי תוך כדאי מתן תמיכה והכוונה. צוות המרכז מוביל את המחקר בתחום ההאכלה והאכילה בבית החולים אלי"ן ומקיים ימי עיון, סדנאות והרצאות לאנשי מקצוע ולהורים.
פעילות המרכז
- מרפאת אכילה והאכלה
- קבוצות גמילה מהזנה חליפית (זונדה, גסטרו וכד')
- טיפול וייעוץ בנושא אכילה והאכלה לילדים בעלי צרכים מיוחדים
- טיפול ויעוץ לבוגרי פגיות ומשפחותיהם בתחום ההאכלה והאכילה
- ייעוץ לגורמי חוץ בנושא אכילה והזנה חליפית
- הדרכת אנשי מקצוע וסטודנטים ממקצועות הבריאות, החינוך והרפואה בנושא אכילה והאכלה
- הדרכת הורים בנושא האכלת תינוקות וילדים
- טיפולים ייחודיים של דיאטנית וקלינאית תקשורת לילדים עם קושי בעלייה במשקל
הגישה הרב-צוותית לילד עם הפרעת האכילה
בבית חולים אלי"ן פועלת מרפאה הבאה לענות על כל הבעיות הנלוות לקשיי האכלה. מאחר שבתהליך האכילה מעורבים גורמים רבים מעבר לפן הרפואי, אנשי מקצוע מענפים שונים שותפים לתהליך.
ראשית, נערכת פגישה עם המשפחה ונלמדות דאגותיה וגישתה. בשלב זה מתבצעת הערכה רפואית דקדקנית.
במקביל להערכה הרפואית יש לבצע הערכה תוך צפייה בהאכלה על ידי קלינאי תקשורת המנוסה בבעיות אכילה. קלינאי מנוסה ידע להבדיל בין בעיה תפקודית ראשונית לבין בעיה נרכשת, להחליט על הצורך בטיפול מתמשך ולתת הדרכה ראשונית למשפחה. פסיכולוג התפתחותי יעריך את הקשר ההדדי בין המשפחה לילד והמתחים העלולים להשליך על בעיות האכילה. פיזיותרפיסט ומרפא בעיסוק יתנו הערכות לגבי צרכים התפתחותיים והמלצות לגבי שימוש בכלי עזר. דיאטנית תוודא כי מתן המזון תואם את הגיל בכמות ובאיכות ותעזור לבנות תוכנית העשרה הדרגתית.
הערכה רחבת היקף כזו מאפשרת בירור כוללני של בעיות הילד, ובסופה תקבל המשפחה שורת המלצות: החל מהדרכה בסיסית לגבי טכניקת האכלה, דרך הפניה לאשפוז מיידי לבירור או המלצות לגבי טיפולים ושילוב במסגרות מקדמות.
הרגישות הגבוהה של הורים לקשיי אכילה מביאה לפניה לבקשת עזרה עוד לפני הגעה למודעות לבעיות אחרות. לא פעם בעיית האכילה היא זו המביאה את המשפחה לפנות לבירור – ובמהלכו מתבררות בעיות התפתחותיות ורפואיות הדורשות התייחסות נרחבת.
לסיכום, יש לזכור: באכילה אין להתייחס ל "ילד בעייתי", אלא ל"מצב בעייתי". הפתרון חיוני הן לילד והן ליתר בני המשפחה.