שיקום נשימתי בילדים הוא תהליך טיפולי מקיף המיועד לגמול ילד מהנשמה כרונית או לצמצם את התלות ככל האפשר, במטרה לאפשר לילד להשתלב בחיי המשפחה והחברה באופן מיטבי. התהליך כולל מגוון סוגי התערבויות רפואיות, פיזיותרפיה נשימתית, אימוני נשימה וטכניקות לניהול תסמינים. מרכיב עיקרי בתכנית הוא הדרכת ההורים בכל מרכיבי טיפול נשימתי בילד, העברה באופן הדרגתי את האחריות והיכולת לטפל בילד מהצוות הרפואי/סיעודי להורים, וטיפולים לשפר את תפקוד מערכת הנשימה של הילד. התהליך כולל שיקום נשימתי הוא גישה כוללנית המותאמת אישית לצרכיו הייחודיים של כל מטופל, תוך שיתוף פעולה הדוק בין הצוות הרפואי, המטופל ומשפחתו.
שיקום נשימתי לילדים ובני נוער - למי הוא נדרש?
שיקום נשימתי נדרש למגוון רחב של ילדים ובני נוער התלויים בהנשמה מלאכותית לזמן ממושך ביניהם, ילדים שעברו ניתוחים מורכבים בבית החזה או הלב וילדים עם פגיעות חמורות במערכת העצבים המרכזית המשפיעות על יכולות הנשימה שלהם. בכדי לחזק את השרירים האחראים לנשימה ולשפר את יכולת הנשימה העצמאית שלהם.
ילדים הסובלים ממחלות נוירומוסקולריות (כגון ניוון שרירים או שיתוק מוחין), שמשפיעות על תפקוד שרירי הנשימה, גם הם עשויים להזדקק לשיקום נשימתי. תינוקות שנולדו פגים עם בעיות ריאה מורכבות עשויים גם הם הזדקק לתוכנית שיקום נשימתי מותאמת, לרוב בכוונה לגמילה נשימתית ממוצלחת בסוף התהליך.
בנוסף, ילדים שנזקקו להנשמה מלאכותית לתקופות ממושכות (למשל, בעקבות אשפוז ארוך ביחידה לטיפול נמרץ), עשויים, אף הם, להזדקק לשיקום נשימתי
חשוב לזכור כי כל מקרה הוא ייחודי, והצורך בשיקום נשימתי נקבע על ידי הצוות הרפואי, בהתאם למצבו הספציפי של כל ילד מטופל.
מרכיבי השיקום הנשימתי
שיקום נשימתי לילדים ונוער מותאם אישית לכל אחד מהמטופלים הנזקקים לו. ככזה, הוא כולל מגוון רחב של פעולות, גישות ושיטות טיפול. ביניהן:
- פיזיותרפיה נשימתית: תחום זה כולל תרגילי נשימה, טכניקות לפינוי הפרשות מדרכי הנשימה ותרגילים לחיזוק שרירי הנשימה. פיזיותרפיסטים המתמחים בתחום מלמדים את הילדים טכניקות נשימה יעילות ומסייעים להם בשיפור הסיבולת הנשימתית שלהם.
- שיקום התפתחותי ונוירולוגי המכוון לסייע לילד להתקדם או לרכוש מחדש את יכולות התקשורת, התנועה והתפקוד היומי.
- אימוני כושר מותאמים: תוכניות אימון מותאמות אישית לשיפור הסיבולת הכללית והנשימתית, המשלבות בתוכן בין פעילות אירובית לבין תרגילי התנגדות.
- טיפול תרופתי: ניהול ומעקב אחר טיפולים תרופתיים לשיפור תפקוד הריאות ולהקלה על תסמינים נשימתיים.
- הדרכה, העשרת הידע והעצמה: העשרת הילד והמשפחה בידע ובמידע הנוגע למחלה, לניהול התסמינים, לשימוש הנכון במכשירי עזר נשימתיים, ובמיוחד איך לטפל בבית בבעיות נשימתיות דחופות הקשורות לטראכיוסטומיה.
- תמיכה פסיכולוגית: הענקת ליווי פסיכולוגי לילד ולמשפחה בהתמודדות עם האתגרים הרגשיים הכרוכים במצבו הרפואי של הילד.
- טיפול תזונתי: התאמת התזונה ומרקמה לצרכים המיוחדים של ילדים המתמודדים עם בעיות נשימתיות.
- שימוש בטכנולוגיות מתקדמות: שימוש במכשירי הנשמה ניידים, במכשירים לשאיבת ליחה, במערכות ניטור חמצן ביתיות וכד'.
שיקום נשימתי באל"ין
המחלקה לשיקום נשימתי היא היחידה מסוגה בישראל, ומקבלת חולים מכל יחידות הטיפול הנמרץ בישראל,. תוך שבועות או חודשים ספורים של טיפול באלי"ן, משוחררים לרוב הילדים לביתם בהצלחה לאחר שעברו את תכנית השיקום הפרטנית שנתפרה עבורם. הילדים משולבים במשפחותיהם ובמסגרות החינוכיות לפי המתאים לצרכיהם ולגילם, אם כשהם חופשיים מתמיכה נשימתית ואם כשהם משתמשים במכונות הנשמה ביתית ניידות, ומטופלים בבטחה על ידי משפחותיהם, כפי שהודרכו ע"י צוות אלי"ן.
את המחלקה לשיקום נשימתי מנהל דר' אליעזר בארי, רופא ילדים, שהתמחה ברפואת ילדים בהדסה ובבית חולים לילדים בבוסטון. לדר' בארי מעל 25 שנות ניסיון בתחום שיקום נשימתי בילדים ונוער.
מטרת המחלקה היא לאפשר לילדים התלויים בהנשמה מלאכותית לעבור תהליך שיקומי בהתאם ליכולותיהם למרות האתגר הנשימתי, להגמל במידת האפשר ובכל מקרה לצאת מאשפוז ולהשתלב בחיי המשפחה שלו ובחברה הרחבה. .
ההתמחות הייחודית של הרופאים והאחיות במחלקה לשיקום נשימתי באלי"ן מתמקדת במיצוי האפשרות של הילד להיגמל מהנשמה מלאכותית. במקביל, על הילד לקבל טיפולים במטרה להשלים ולהשיג את הפער ההתפתחותי שנוצר עקב הפגיעה הראשונית וכן עקב עצם האשפוז הממושך. על ידי טיפול שיקומי על ידי צוות רב תחומי מתואם ממקצועות הבריאות ובליווי והדרכת הצוות הסיעודי. הטיפולים מתקיימים גם במתכונת פרטנית, וגם במסגרת טיפולים קבוצתיים, דבר שמקדם במיוחד את ההתפתחות החברתית של המטופלים ובונה קשרים של תמיכה וידידות בין ההורים (במקום תחושת הבדידותשמלווה פעמים תכופות את החוויה של הורים המתמודדים עם האתגרים הרפואיים והתפתחותיים של ילדיהם). כחלק מהתהליך השיקומי, ההורים לומדים לקבל על עצמם בהדרגה את האחריות המלאה למענה לצרכים הרפואיים והחברתיים של הילד.
הצוות הרב-תחומי של המחלקה כולל רופאי ילדים, נוירולוגים, אורתופדים, רופאי ריאות, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים וצוות אחיות. לצד המחלקה פועל גם בית הספר של בית החולים, המאפשר לילדים השלמה והתאמה של תכניות חינוך לצרכיהם לקראת השילוב העתידי בקהילה.
הצוות מוקדש כולו לסיוע לילדים ולהוריהם לנווט בין האתגרים הללו בהצלחה.
יתרונות השיקום הנשימתי לילדים ונוער באלי"ן
המחלקה לשיקום נשימתי מציעה יתרונות ייחודיים, שההופכים אותה לאחת המומחיות בעולם בתחום
- מומחיות ייחודית: כמחלקה היחידה מסוגה בישראל, אנו מביאים עימנו ניסיון עשיר של למעלה ממאה שנים בשיקום ילדים. הצוות שלנו, בהובלת ד"ר אליעזר בארי, מומחה בעל שם עולמי, מתמחה בטיפול גם במקרים המורכבים ביותר.
- גישה רב-תחומית: הצוות שלנו כולל מומחים מכל תחומי הרפואה והשיקום, המשתפים פעולה ופועלים יחדיו, בשיתוף פעולה מלא, בכדי להעניק טיפול מקיף ומותאם אישית לכל ילד.
- טכנולוגיה מתקדמת: אנו משלבים את הטכנולוגיות החדישות ביותר בתהליך השיקום, כולל השימוש במכשירי הנשמה ניידים מתקדמים, המאפשרים לילדים לחזור הביתה מוקדם יותר.
- תמיכה משפחתית: אנו מדריכים ומלווים את המשפחות לאורך כל התהליך, מכינים אתכם לטיפול בילדכם בבית ומספקים תמיכה רגשית מתמשכת גם לאחר שחרור הילד מבית החולים.
- תוצאות מוכחות: רוב הילדים המטופלים אצלנו משתחררים לביתם תוך שבועות או חודשים ספורים, משתלבים בחזרה במשפחה ובבית הספר, ונהנים משיפור משמעותי באיכות חייהם.
- מחקר וחדשנות: כמרכז מוביל למחקר והוראה, אנו מצויים, תמיד, בחזית הידע והחדשנות בתחום שיקום ילדים ונוער. יתרה מכך, אנו גם מקפידים ללמוד ולהתעדכן, כל העת, על מנת להבטיח כי בבית החולים אלי"ן, ילדכם נמצא בידיים הטובות והמקצועיות ביותר.
אנו מחויבים לא רק לשיקום הרפואי של ילדכם, אלא גם לרווחתו הכוללת, כמו גם של המשפחה כולה.
יחד, נעבור את התהליך הזה ונעזור לילדכם לחזור לחיים מלאים ופעילים.